16 august 2010

Intemeierea unei noi religii mondiale la Turda (Radu Cerghizan)

Posted in Uncategorized la 12:08 de .

 
Motto-ul credinţei unitariene: „Unus est Deus” („Unul este Dumnezeu”)
 
             Biserica Unitariana a luat fiinţă in ianuarie 1568, când, pentru prima data in lume la Dieta de la Turda s-a proclamat si s-a legiferat libertatea constiintei si a tolerantei religioase. Actul este cunoscut ca “Edictul de la Turda”.  Dieta a avut loc în actuala Biserică Romano-Catolică din Turda.Acest eveniment a fost legat de numele regelui Ioan Sigismund Zápolya (principe al Transilvaniei, apoi rege al Ungariei, 1540-1571) si lui David Francisc (1510-1579), intemeietorul si primul episcop al Bisericii Unitariene (martirizat in noiembrie 1579, in cetatea Devei, dupa decesul regelui Ioan Sigismund Zápolya).
Identitatea teologică a bisericii s-a conturat în secolul al XVI-lea. Dupa Reforma Protestantă, Unitarianismul s-a autodefinit ca un curent spiritual religios independent, care s-a eliberat de dogmele traditionale crestine, prin reîntoarcere la invăţătura lui Isus. Identitatea unitariana este puternica din toate punctele de vedere, si noutatile care au aparut in viata si exprimarea ei, bazata pe aceasta identitate, nu au dorit niciodata altceva decât adaptarea la cerintele omului religios in contextul istoric, social si spiritual al epocii. 
Implicarea sociala a bisericii a fost mereu un lucru natural si normal. In confesiune nu exista dogme, ci principii.  Dumnezeu ar fi creatorul universului, unicul Domn, cu caracter transcedental. Isus este profet si invatator, nascut om, care trebuie urmat, nu venerat ca Dumnezeu. In el nu există nimic divin. Isus ar fi atins nivelul cel mai inalt de trăire, dat prin pildele sale. Apartenenta la biserica, indiferent de confesiune, are o dublă conotaţie: una divină şi una naturală.
 
Doctrina unitariană
Esenta Unitarianismului este toleranta religioasa si atitudinea ferma de a sprijini libertatea de constiinta. Francisc David a accentuat ca religia trebuie sa fie libera, pentru ca in chestiuni de credinta nu trebuie sa existe forta, constrângere, si ca propovaduirea, raspândirea evangheliei nu necesita arme, violenţă. Unitarianismul înseamna libertate de constiinta si credinta. Nu este mai mare absurditate si irationalism decât de a forta constiinta si spiritul uman cu puteri externe, când numai creatorul lui are putere, autoritate asupra lui.
 
 
Emblema unitariană
In mijlocul emblemei se afla un şarpe (de culoare albă) care formeaza un cerc, iar în mijlocul cercului se afla un porumbel pe o stânca. Cercul este simbolul completului, perfectului, deplinului, iar stânca sugereaza ca porumbelul sta pe un fundament solid si tare. Deasupra şarpelui si porumbelului se află o coroană regală.
.
 
 
 
 
 

Sigla unitariană 
In interiorul siglei scrie: “Veritas vincit” (“Adevărul învinge”).
 
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: